Αξιοθέατα


Άγιος Αθανάσιος

Η εκκλησία του Αγίου Αθανασίου είναι ο ενοριακός ναός της Κατούνας και είναι η μεγαλύτερη εκκλησία της περιοχής. Βρίσκεται στο κέντρο της Κατούνας και δεν είναι γνωστό πότε ακριβώς κτίσθηκε. Σύμφωνα με την παράδοση κάτω από τη σημερινή εκκλησία βρισκόταν μια σπηλιά μέσα στην οποία υπήρχαν δύο εικόνες, με τη μορφή του Αγίου Αθανασίου και του Αγίου Χαραλάμπους. Καθώς ο τόπος ήταν πετρώδης, οι κάτοικοι φρόντισαν να μεταφέρουν τις εικόνες σε τόπο κατάλληλο για την ανέγερση Εκκλησίας, στην τοποθεσία Κατωμερίσια. Η παράδοση λέει ότι οι εικόνες επέστρεφαν στην παλιά τους θέση, στη σπηλιά. Τότε οι κάτοικοι έριξαν κλήρο να δουν σε ποιόν από τους δύο Αγίους θα ανεγερθεί η Εκκλησία και τρεις φορές ο κλήρος έπεσε στην εικόνα του Αγίου Αθανασίου. Έτσι πάρθηκε η απόφαση να κτισθεί η εκκλησία του Αγίου  Αθανασίου στον τόπο που είναι σήμερα, πάνω από τη σπηλιά.
Από τις πηγές που υπάρχουν για την ανακαίνιση του συμπεραίνεται ότι ο Ναός προϋπήρχε πολύ πριν του έτους 1761. Ως προς την ανακαίνιση και ανοικοδόμηση του Αγίου Αθανασίου έχουν διασωθεί δυο Τούρκικα έγραφα, Μουρασελέδες, που αναφέρονται σε αίτημα των πιστών της Κατούνας για έγκριση, ανεγέρσεως Εκκλησίας κατεδαφισθείσης. Τα έγραφα αυτά έχουν δημοσιευθεί το 1960 στο Ρουμελιώτικο Ημερολόγιο και το 1972 στο βιβλίο του Δ. Καλτσούλα.
Η εκκλησία του Αγίου Αθανασίου καταστράφηκε από πυρκαγιά το 1905 και από τον σεισμό το 1966 και ανακαινίσθηκε και τις δύο φορές από τους πιστούς της Κατούνας. Από τα κειμήλια του Ναού με ιστορική αξία είναι: '''ο Επιτάφιος του Αγίου Αθανασίου''', ο οποίος λέγεται ότι είναι Ρωσικής προελεύσεως και μια '''εικόνα ζωγραφισμένη με ρετσίνα'''.

Λουτράκι

Ο παράλιος οικισμός Λουτράκι βρίσκεται 11 χιλιόμετρα Βόρειο Ανατολικά της Κατούνας, στις ακτές του Αμβρακικού Κόλπου. Ο μικρός παραθαλάσσιος οικισμός, στα μέσα του κόλπου, συνδυάζει το πράσινο των δέντρων, με μια μικρή απάνεμη αμμώδη παραλία με χαρακτηριστικό βότσαλο και γαλαζοπράσινα ζεστά νερά. Στο Λουτράκι, κοντά στις εκβολές του ποταμού της Νήσσας, ο επισκέπτης μπορεί να δει ένα πρωτοελλαδικό Τύμβο και ένα θολωτό μυκηναϊκό τάφο δείγματα της Μυκηναϊκής αρχιτεκτονικής, που μαρτυρούν την παρουσία Μυκηναίων στην περιοχή. Στη θέση ''Σπαθάρι'' βρέθηκαν επίσης ''επιτύμβιο ανάγλυφο κόρης'' του β΄ μισού του 4ου αιώνα π.χ. και  δύο Επιτύμβιες στήλες με τις επιγραφές: ''ΑΥΤΟΚΡΑΤΗΣ'' και ''ΞΕΝΑΡΙΟΣ''.


Λίμνη Αμβρακία

Η λίμνη Αμβρακία βρίσκεται Ν.Α. της Κατούνας  και το κύριο τμήμα της λίμνης έχει σχήμα τριγώνου, με κορυφή προς το νότο. Ανήκει στο δίκτυο Natura 2000 λόγω του σημαντικού αριθμού πουλιών που φιλοξενεί, αγριόπαπιες, λευκοτσικνιάδες, σταχτοτσικνιάδες, κορμοράνους, μπεκατσίνια, κ.α, ανάλογα με την εποχή.  Επίσης είναι σημαντική η παρουσία μεγαλόσωμων απειλούμενων αρπακτικών. Πρόσφατα αναφέρθηκε η ύπαρξη 56 ειδών φυκών που δεν ήταν γνωστά στον ελληνικό χώρο.
Στις δυτικές ακτές της υπάρχει ένα πλούσιο δασώδες περιβάλλον όπου κυριαρχεί η δάφνη συμπλεκόμενη με κουτσουπιές, μελικοκιές, αγραπιδιές, πουρνάρια, φιλίκια και αιωνόβιες βελανιδιές.
Προσφέρει εισόδημα σε αρκετούς αλιείς από τα γύρω χωριά. Φημισμένες είναι οι δρομίτσες, τα κυπρίνια, οι τσουρούκλες και τα γαλανίδια.


Το ποτάμι της Νήσσας

Το ποτάμι της Νήσσας ξεκινά από τα Ακαρνανικά όρη και ειδικότερα από την κορυφή Περγαντή και χύνεται στον Αμβρακικό κόλπο, στη τοποθεσία Λουτράκι. Σε όλη την διαδρομή υπάρχουν πλατάνια στις άκρες του, παραδοσιακά γεφύρια, ερειπωμένοι νερόμυλοι και  μεγάλοι καταρράκτες. Ο καλύτερος τρόπος για να γνωρίσετε το ποτάμι της Νήσσας  είναι οι πεζοπορίες στα μονοπάτια του. Μπορεί κανείς να ακολουθήσει τα μονοπάτια κι ανεβεί στα παλιά ερειπωμένα χωριά Αχυρά και Βούστρι, με τα γκρεμισμένα τους σπίτια, να δει τους ερειπωμένους  νερόμυλους, τα πέτρινα γεφύρια  και τις πηγές που φέρνουν ασταμάτητα  παγωμένο νερό από την κορυφή του Περγαντή.